Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net , θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Ρήγα, στην εκπομπή του Ν. Στραβελάκη στον RealFm

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Ρήγα, στην εκπομπή του Ν. Στραβελάκη στον RealFm


Την εκτίμηση πως ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων να λασπολογεί και να καταστροφολογεί από ένα προστατευμένο περιβάλλον όπως είναι η Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, εξέφρασε σήμερα το πρωί ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας στην εκπομπή του Ν. Στραβελάκη στο ραδιόφωνο του RealFm. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: “Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, το ίδιο έπραξε και μετά τη συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή, όπου είδε ότι δεν μπορούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις και αποφάσισε την επόμενη μέρα να δώσει συνέντευξη μόνος του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, προκειμένου να αναστρέψει τις κακές εντυπώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ., με τον τρόπο που εμφανίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, δυστυχώς επαναφέρουν μία μετεμφυλιακή αντίληψη, επαναφέροντας πράγματα που θεωρούσαμε ότι -και με τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974- είχαν λήξει”.

Ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκύψει με τις δημόσιες αντιδράσεις των δικαστικών λειτουργών στην κριτική που δέχονται, ο Π. Ρήγας τόνισε πως “Στη χώρα της δημοκρατίας, στη χώρα του Περικλή ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Η λογοδοσία όλων των θεσμικών οργάνων είναι απαραίτητη και αυτό θα πρέπει να το προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Εκτελεστική, δικαστική και νομοθετική εξουσία, με τις δικές τους αρμοδιότητες που απορρέουν εκ του ρόλου τους οφείλουν μέσα σε μια δημοκρατία να δέχονται την κριτική. Η άρνηση κάποιας εξουσίας να υπόκειται σε κριτική την απαξιώνει στα μάτια του πολίτη. Στη δημοκρατία δεν υπάρχει κανένα ιερό δισκοπότηρο, όλοι υπόκεινται και πρέπει να υπόκεινται σε κριτική, γιατί με αυτό τον τρόπο εμβαθύνεται η δημοκρατία, με αυτό τον τρόπο ο πολίτης αποδέχεται τους θεσμούς”.

Συνεχίζοντας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη πως: “Σε αυτή την περίοδο της κρίσης πρέπει οι θεσμοί να φαίνονται ότι στηρίζουν πραγματικά το λαϊκό παράγοντα και δεν πρέπει να υπάρχει μια εικόνα ότι η κοινωνία που υπέφερε όλα αυτά χρόνια δεν έχει την υπεράσπιση από μεριάς των θεσμών. Η κυβέρνηση σήμερα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας που διαλύθηκε τα τελευταία χρόνια. Προκαλεί απορίες η στάση της δικαιοσύνης όταν αποκαλύφθηκε η λίστα Λαγκάρντ, όταν προέκυψε το θέμα με τη Siemens, όταν συνέβαιναν όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια χωρίς να αποδοθούν ευθύνες πουθενά”.

Τέλος, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για την προοπτική της δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές, ο Πάνος Ρήγας παρατήρησε πως: “Ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην ασκεί πολιτική. Όταν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμικοί παράγοντες επιβραβεύουν με δημόσιες δηλώσεις τους την προσπάθεια της χώρας, δεν μπορεί ο κ. Στουρνάρας να μην το αντιλαμβάνεται και να ασκεί επί της ουσίας διαφορετική πολιτική. Δυστυχώς η ανεξαρτησία εμφανίζεται να είναι εντός εισαγωγικών. Εμείς ασκούμε μια πολιτική η οποία προφανώς βρίσκεται στον αντίποδα ορισμένων αντιλήψεων. Αν δεν αρέσει, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ασκούν πολιτική αυτοί που θα πρέπει να είναι θεματοφύλακες της οικονομίας ενός κράτους και να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια.

Δυστυχώς, ο κ. Στουρνάρας έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών και αυτό σημαίνει ότι έχει ενσωματώσει τα πολιτικά λάθη που έκανε κατά τη διάρκεια της τότε θητείας του. Δεν μπορεί να προσπαθεί τώρα να δικαιολογήσει αυτά τα λάθη όντας ο κεντρικός τραπεζίτης, είναι άλλος ο θεσμικός του ρόλος. Θεωρώ ότι πολλές από τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα έχουν στοιχεία πολιτικής και όχι θεσμικής παρέμβασης”.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, 13/07/2017